izmYazılım yükleniyor

Programlama Dilleri Hakkında Bilgiler

İlk makalemizi yazılım hakkında yaparak blog hizmetimize açılış yapmıştık. O makalemizi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Bıraktığımız noktadan devam etmek isterken nasıl bir makale yazabiliriz diye düşündük ve o makalemizde sıklıkla atıfta bulunduğumuz yazılım ürünü, program, uygulama sözcüklerinden yola çıkarak, bu ürünlerin geliştirilmesi için bilinmesi gereken programlama dilleri hakkında genel ve programlama dillerinden bazıları hakkında kısa kısa bilgiler vermeye karar verdik.

Programlama Dili Nedir ?

Dünya üzerinde konuşulan diller gibi programlamada da çeşit çeşit programlama dilleri var olup kurulan bir algoritmayı somutlaştırmak için kullanılan bir notasyondur programlama dili. Belirli dilbilgisi kurallarına sahip, bazı istekleri karşılayabilen, kullanım alanlarına göre kategorilendirilebilen bir yapıdır aslında. Nasıl ki diller sondan eklemeli, çekimli ve benzeri şekilde sınıflandırılıyorsa, programlama dilleri de öğrenme ve algılanma açısından seviyelendirilmiştir:

•Alt seviye programlama dilleri

•Orta seviye programlama dilleri/p>

•Üst seviye programlama dilleri

Alt Seviye Programlama Dilleri

Bir diğer, hatta daha yaygın bilinen adıyla Assembly programlama dili, anlaşılabilirliği zor makina dilinin karışık yapısından daha derli toplu bir yapıya bürünen düşük seviyede bir dildir. Daha çok mikroişlemcilerle, makina kodlamayla uğraşan yazılımcıların öğrenmesi gereken bu dil, günümüzde sıklıkla kullanılan bir dil değildir. Ancak yazılım dünyasının temelinde ve yazılım, program gibi kavramların ortaya çıkmasında büyük önem taşırlar.

Orta Seviye Programlama Dilleri

Günümüzde yaygın şekilde kullanılan dillerdir. Bu kategorideki diller genellikle esnek bir yapıya sahiptir, hem alt hem de üst seviye programlamaya olanak sağlarlar. Bu dillere örnek olarak C, C++, C#, Java gibi birçok platformda kullanılabilen diller verilebilir. Yani bir orta seviye programlama dili ile (elbette özelleşmiş yapıları olsa da) masaüstü, web veya mobil uygulamalar geliştirilebilir. Bu programlama dillerini öğrenmek gerçekten hem zor, hem uzun zaman alan bir etkinlik olacaktır. İçerisinde sayılamayacak kadar çok kütüphane, metot ve benzeri yapılar bulundururlar. C yapısal bir programlama dili iken diğer diller nesne tabanlı programlama dilleridir. Teknik detaylarına sonraki makalelerde girmeye çalışacağız.

Üst Seviye Programlama Dilleri

Günümüzde pek sık kullanılmayan dillerden oluşur: Pascal, Fortran, Cobol, Basic...

Öğrenilmesi kolay olduğu için genellikle bilgisayar eğitimi verilen üniversite ve liselerde algoritma mantığının programlamaya dökülebilmesi için öğretilirler. Programlama ve yazılım geliştirmede sıklıkla kullanılan if-else, for, while döngüleri gibi yapılara aşinalık kazandırmak, kod yazma becerisini artırmak amacıyla kullanımı kolaydır. Küçük ölçekli projelerde kullanımına rastlanabilir. Büyük ölçekli projelerde pek tercih edilmemektedir. Hatta günümüzde bilimsel çalışmalar dışında belki yazılım sektöründe kullanılmayan dillerdir.

Eğer siz de programlama dili öğrenmek, yazılım dünyasına adım atmak istiyorsanız, size tavsiyemiz günümüzde yaygın ve birçok platformda (masaüstü, web, mobil) kullanılması tercih edilen programlama dillerine yönelmeniz. Vaktin nakit olduğu bu devirde eğer kendinize yazılım sektöründe bir iş edinmek istiyorsanız, Pascal, Cobol, Fortran gibi dilleri öğrenmekle vakit kaybetmeden C#, Java gibi programlama dillerinden başlamanızı öneririz. Bu programlama dilleri ile ilgili internette çok güzel kaynaklar mevcut. Birkaç örnek program kodu inceleyerek siz de kendinize basit bir program geliştirebilirsiniz.

Sonraki makalelerimizde görüşmek dileğiyle.