Mobil uygulama, akıllı telefonlar, tabletler veya diğer taşınabilir cihazlarda çalışmak üzere tasarlanmış yazılım programlarıdır. Bu uygulamalar, belirli bir işlevi yerine getirmek, bilgi sağlamak ya da eğlence sunmak amacıyla geliştirilir. Mobil uygulamalar genellikle iOS (Apple) ve Android (Google) olmakla birlikte, son zamanlardaki teknolojik hamleleriyle Samsung, Huawei, Xiaomi gibi bazı üreticilerin cihazlarında kullanılmak amacıyla gerek kendi işletim sistemleri gerekse yine Android işletim sistemi için geliştirilir ve ilgili uygulama marketlerinden indirilir:
App Store (iOS)
Google Play Store (Android)
Samsung Galaxy Store
Huawei App Gallery
Xiaomi GetApps
100'den fazla mobil uygulama geliştirme deneyimimizle sizlere mobil uygulama ihtiyaçlarınız konusunda yardımcı olmak için can atıyoruz.
Mobil Uygulamaların Özellikleri
Platforma Özgü Geliştirme:
Bazı uygulamalar yalnızca bir platform için (ör. iOS veya Android) geliştirilir ve bu tür uygulamalar, platformun özel yazılım geliştirme kitleri (SDK'lar) kullanılarak oluşturulur.
Çok Yönlü Kullanım Alanları:
Mobil uygulamalar, eğitim, oyun, iş, alışveriş, sosyal medya, sağlık gibi birçok alanda kullanılabilir. Mobil uygulamalar amacıyla ek gelir kazanabilir veya var olan ticari faaliyetiniz için satışlarınızı ve gelirlerinizi arttırabilirsiniz. Bunun yanı sıra herhangi bir kar amacı gütmeyecek şekilde, uygulama kullanıcılarının yararına tamamen ücretsiz uygulamalar geliştirilebilir.
Çevrimiçi veya Çevrimdışı Çalışma:
Bazı uygulamalar tamamen çevrimiçi bağlantı gerektirirken, diğerleri çevrimdışı modda da çalışabilir. Bu durumu belirleyen birden fazla etken vardır. Genellikle uzak veri tabanıyla bağlantı kurulan, veri tabanı ile uygulama arasında veri akışı olan ve kullanıcıların birbirleriyle etkileşim içinde olabildiği uygulamalarda internete gerek duyulurken, not defteri, hesap makinesi gibi araç uygulamaları veya uygulamanın kullanım kapsamının yalnızca o cihazın kullanıcısı olduğu uygulamalarda ise internetsiz kullanım mümkün kılınabilir. Aynı zamanda bazı uygulamalar ise hem çevrimiçi hem çevrimdışı çalışma imkanı tanıyabilir. Bu ise, çift taraflı bir senkronizasyon algoritmasının varlığıyla mümkün olacaktır. Bu senkronizasyon işlemi, Firebase gibi hizmet sağlayıcıların veri tabanı hizmetleri kullanılarak daha kolay hale getirilebilir.
Kullanıcı Dostu Arayüz:
Mobil cihazlarda kullanılmak üzere tasarlandıkları için genellikle dokunmatik ekranlar için optimize edilmiş basit ve sezgisel arayüzlere sahiptir. Uygulama içerisinde kullanılan nesnelerin yerleşimleri ve boyutlandırılması sayesinde kullanıcı deneyimi ön planda tutulur ve mobil uygulama kullanıcılarının uygulama içerisindeki işlemleri hızlı ve kolaylıkla yapabilmesi amaçlanır.
Performans ve Entegrasyon:
Mobil uygulamalar, cihazın donanım özelliklerini (kamera, GPS, sensörler vb.) kullanarak kullanıcı deneyimini artırabilir. Günümüzde çoğu uygulamada bu tür cihaz donanım özellikleri sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sayede sosyal medya uygulamaları, tanışma ve arkadaşlık uygulamaları, harita takip uygulamaları gibi uygulamalar geliştirilebilmektedir.
Mobil Uygulama Türleri
Yerel (Native) Uygulamalar:
Belirli bir platform (ör. Android veya iOS) için geliştirilmiş ve cihazın donanım ve yazılım özelliklerini en iyi şekilde kullanan uygulamalardır. Native mobil uygulama geliştirmek için her işletim sistemine özel ayrı uygulama geliştirmek gerekmektedir. Bu durum bir dezavantaj gibi görünüyor olsa da, alanında uzman yazılımcılar ve mobil uygulama geliştiriciler, bu süreçleri hızlı ve kararlı bir şekilde yönetebilir.
Web Uygulamaları:
Bir mobil tarayıcıda çalışan, ancak uygulama gibi davranan web siteleridir. Genellikle internet bağlantısı gerektirir. Bir internet sitesi, bir uygulama içerisindeki tarayıcıda açılır. Bu tür uygulamaların, normal bir tarayıcı gezintisinden farkı ise, uygulamaya bildirim sistemi (push notification), reklam, açılış ekranı veya birtakım yazılımsal veya donanımsal özelliklerin eklenebiliyor olmasıdır. Fiyat açısından en uygun çözüm gibi görünüyor olsa da, performans anlamında yetersizdir ve geliştirilmeye uygun bir ortam oluşmayacaktır.
Hibrit Uygulamalar:
Yerel ve web uygulamalarının birleşimidir. Bir çerçeve kullanılarak geliştirilir ve birden fazla platformda çalışabilir. Son yıllarda hibrit uygulama geliştirmek için Flutter, React Native gibi birtakım altyapılar üretilmiştir. Özünde bir websitesini geliştirmek için kullanılan HTML, CSS, JavaScript gibi diller kullanılır ve ilgili derleyiciler bu kodları Android, iOS ve diğer işletim sistemlerinin anlayabileceği dillere çevirerek mobil uygulama çıktısı verir. Native uygulamalardan daha kötüdür veya daha iyidir şeklinde kesin bir yargıya varılamaz. Kullanım amaçları, uygulamadan beklentiler, geliştirilebilirlik ve sürdürülebilirlik, ve daha birçok faktör, mobil uygulama projesinin native veya hibrit olarak geliştirilmesinin kararını belirlemektedir.